Osnivač stranke

Dr. Haris Silajdžić

Haris Silajdžić, osnivač Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i bivši član Predsjedništva BiH, rođen je 1945. godine u Brezi. Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1964. godine, diplomirao na Fakultetu za arapski jezik i islamski studij u Libiji, magistrirao na Univerzitetu u Prištini 1977. godine te doktorirao dvije godine poslije.

Napustio je Stranku demokratske akcije (SDA) 1996. i osnovao Stranku za BiH na čijem je čelu bio sve do 2012. godine.

*************************************************************************************************

Silajdžić je sedamdesetih godina radio u Institutu za historiju u Prištini te na tamošnjem filozofskom fakultetu. Dvije godine tokom rata je bio ministar vanjskih poslova, a potom do 1996. i državni premijer. Te godine napušta SDA i osniva Stranku za BiH. Od tada je četiri godine bio kopredsjedavajući Vijeća ministara, a paralelno je i predavao na sarajevskom Filozofskom fakultetu.

Uživa značajan ugled u međunarodnim krugovima, a pogotovo u nekadašnjoj američkoj administraciji pod rukovodstvom demokrata. Govori nekoliko stranih jezika.

Izabran je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima 2006. godine, na čijem je mandatu bio naredne četiri godine. Kao član Predsjedništva, Silajdžić je nastojao držati BiH u središtu pažnje međunarodne zajednice te ju je stalno poticao na provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Iskoristio je svoje veze na zapadu i islamskom svijetu za strana ulaganja u BiH.

U februaru 2012. godine prenosi ovlasti Predsjednika stranke na Amera Jerlagića, te se povlači iz političkog i javnog života. Trenutno živi u Istanbulu u Turskoj.

Karijera univerzitetskog profesora:

  • Univerzitet u Prištini: profesor arapskog jezika
  • Univerzitet u Sarajevu: profesor na Filozofskom fakultetu, na Katedri za historiju
  • Cornell University, Ithaca, New York , Andrew D. White Professor- at Large
  • Gost predavač na univerzitetima Harvard i Maryland, Chatham House (Kraljevski institut za međunarodne odnose, London), Carnegle, i mnogim drugim

Politička karijera:

  • Ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine (1991.- nov 1993.)
  • Premijer Vlade Republike Bosne i Hercegovine (nov 1993.- feb 1996.)
  • Kopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (dec 1996.- feb 2000.)
  • Predsjednik/Član Predsjedništva BiH (okt 2006.-okt 2010.)
  • Osnivač i Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (do feb 2012. godine)